Digiqole ad

COVID-19 është i rrezikshëm dhe pas shërimit, ky organ është më i prekshmi

 COVID-19 është i rrezikshëm dhe pas shërimit, ky organ është më i prekshmi

Në gjashtë muajt e parë pas kalimit të COVID-19, një në tetë njerëz diagnostikohet me një çrregullim psikiatrik ose neurologjik për herë të parë, të tilla si një goditje në tru, gjakderdhje akute në kafkë ose në tru, çmenduri…

Një analizë e udhëhequr nga Max Taket nga Departamenti i Psikiatrisë në Universitetin e Oksfordit përcaktoi se një nga tetë pacientët që kaluan COVID-19 u diagnostikua me një sëmundje psikiatrike ose neurologjike për herë të parë në gjashtë muajt e parë pas shërimit.

Studimi, i cili ende nuk do të shqyrtohet nga kolegët, është një në një seri provash që stresi psikologjik që vjen nga COVID-19 nuk mund të injorohet.

Për më tepër, rezultati ishte edhe më i keq (një në tre pacientë) kur studiuesit përfshinin pacientë me histori të çrregullimeve psikiatrike ose neurologjike.

Ekspertët britanikë përdorën regjistra shëndetësorë për të vlerësuar 236.379 pacientë të shtruar dhe jo të shtruar në SHBA të cilët u diagnostikuan me COVID- 19 dhe i krahasuan ato me një grup pacientësh të diagnostikuar me grip dhe sëmundje të tjera të frymëmarrjes midis 20 janarit dhe 13 dhjetorit 2020.

Në analizën që mori parasysh faktorët e njohur të rrezikut – mosha, seksi, raca, kushtet ekzistuese fizike dhe mendore dhe statusi socio-ekonomik, u përcaktua se incidenca e sëmundjeve neurologjike dhe psikiatrike pas COVID-19 është deri në 33.6 për qind. Nga këto, 13 për qind nuk kishin histori të sëmundjeve të tilla.

Sëmundjet që prekin pacientët që kanë vuajtur nga COVID janë më shpesh goditje në tru, gjakderdhje akute në kafkë ose në tru, çmenduri dhe çrregullime psikiatrike.

Studimi i fundit mbështet të dhënat nga kërkimet e mëparshme që treguan se një në pesë persona diagnostikohet me një çrregullim psikiatrik në tre muajt e parë pas prekjes me COVID-19.

Digiqole ad

Të ngjashme