• 06/08/2021
Digiqole ad

Valë e dytë e Covid-19? Epidemiologu i njohur suedez tregon çfarë mund të ndodhë

 Valë e dytë e Covid-19? Epidemiologu i njohur suedez tregon çfarë mund të ndodhë


“Suedia mund të hasë shpërthime lokale, por jo një valë të madhe të dytë të rasteve me COVID-19 në vjeshtë, siç janë spitalet e përmbytura disa muaj më parë”.

Keshtu ka thene epidemiologu i njohur i Suedise, raporton “Reuters”.


Suedia ka qenë një ndër vendet më të rëndësishme në luftën e Evropës kundër koronavirusit të ri, duke mbajtur bizneset, restorantet dhe shkollat të hapura përgjatë gjithë pandemisë, duke mos rekomanduar përdorimin e maskave të fytyrës, të cilat mbeten një pamje e rrallë në rrugët e qytetit.

Për frymë, Suedia ka pësuar shumë herë më shumë vdekje nga COVID-19 sesa fqinjët e saj, megjithëse jo aq sa vendet më të goditura të Evropës, si Belgjika, Spanja dhe Britania.

Rastet e reja, shtrimet në spital dhe vdekshmëria kanë rënë ndjeshëm gjatë dy muajve të fundit.

Me shumicën e suedezëve që janë rikthyer nga pushimet verore dhe me rihapjen e shkollave javën e kaluar për semestrin e ri, ekzistojnë shqetësime se vendi mund të përballet me një valë të dytë të infeksioneve.

“Ne nuk besojmë se do të kemi një valë të dytë klasike, siç janë ato që shihen në pandemitë e gripit, ku përsëri prekeni nga sëmundjet ngjitëse në komunitet,”- tha Shefi Epidemiolog, Anders Tegnell. në një intervistë për transmetuesin “TV4”.

“Kjo sëmundje duket se funksionon në një mënyrë tjetër. Përhapja është më e ngadaltë, kështu që gjasat janë që të kemi shpërthime në vende të caktuara, në vende pune dhe ambiente të ngjashme, gjatë vjeshtës,”- shtoi ai.

Një grup shkencëtarësh, që kane qenë prej kohësh kritik ndaj përgjigjes së vendit lidhur me pandemine, dhe ndonjëherë duke u përfshirë në argumente të ashpra me Tegnell, këtë muaj paralajmëruan një përhapje më të shpejtë të virusit, pasi shkollat u rihapën, duke u bërë thirrje autoriteteve që të forcojnë masat mbrojtëse.

“Unë mendoj se duhet të shqetësohemi gjithmonë për këtë sëmundje, sepse vazhdimisht po shkakton dëme dhe është shumë e paparashikueshme,”- tha Tegnell.

“Por që do të rikthehemi në gjendjen që kishim gjatë pranverës… ne nuk e shohim këtë,”- përfundoi ai.

GazetaExpress

Të ngjashme