• 13/06/2021
Digiqole ad

Kush janë 10 qytetet më të survejuara në botë ?

 Kush janë 10 qytetet më të survejuara në botë ?

White cctv outside the building, security system with vintage color tone

Kamera e parë CCTV në botë u instalua në Gjermani në 1942, dhe që atëherë numri i kamerave të mbikëqyrjes në të gjithë botën është rritur jashtëzakonisht shumë. Në fakt, na u deshën vetëm 79 vjet për të shkuar nga një aparat fotografik në gati një miliard prej këtyre pajisjeve.

Në grafikën e mësipërme ndërvepruese, Surfshark përshkruan se sa të përhapura janë kamerat e mbikëqyrjes CCTV në 130 qytetet më të populluara në botë.

Pra, sa prej nesh po shikohen? Kina dhe India janë vendet me dendësinë më të lartë të kamerave të mbikëqyrjes CCTV në zonat urbane. Chennai, India ka 657 kamera për kilometër katror, ​​duke e bërë atë qytetin numër një në botë për sa i përket mbikëqyrjes.

Këtu keni një vështrim më të afërt në 10 qytetet më të mira të botës nga dendësia e kamerave mbikëqyrëse.

Londra është qyteti i vetëm jo-aziatik që thyen listën me 399 kamera CCTV për kilometër katror.

Pekini renditet në vendin e dhjetë. Kryeqyteti kinez ka numrin më të lartë të kamerave CCTV në total, me pak më shumë se 1.1 milion të instaluar në qytet.

Megjithëse kamerat CCTV janë bërë jashtëzakonisht të përhapura në qytetet nëpër botë, kjo nuk do të thotë që këto kamera po shohin dhe njohin çdo lëvizje tonë. Në shumicën e rasteve, kamerat janë në një pozicion fiks dhe disa nga aspektet më invazive të CCTV, si teknologjia shoqëruese e njohjes së fytyrës, nuk janë akoma universale.

Nevoja për CCTV

Përhapja e kamerave të mbikëqyrjes mund të jetë shqetësuese për disa, pasi ato përfaqësojnë zvogëlimin e privatësisë. Sidoqoftë, ka edhe nga ata që ndiejnë se prania e kamerave krijon siguri të shtuar.

Ndërsa qeveritë si pretendimi i Kinës se të pasurit sasi të larta të kamerave të vëzhgimit ndihmon në zvogëlimin e krimit, të dhënat aktuale bëhen të çrregullta. Për shembull, qyteti kinez Taiyuan ka afërsisht 120 kamera për çdo mijë njerëz dhe megjithatë qyteti ka një indeks të krimit më të lartë se shumica.

Liria vs Siguria

Ndërsa rrjetet e mbikëqyrjes bëhen më të sofistikuara dhe të imtësishme, ekziston shqetësimi në rritje për shkeljet e lirive personale.

Kina po dyfishohet me mbikëqyrjen në qytetet e saj duke rritur përdorimin dhe eksportimin e teknologjisë së njohjes së fytyrës. Kjo teknologji është integrale në sistemin e pikave sociale të propozuara të Kinës. Me një bazë të dhënash prej 1.3 miliard fotografish që mund të përputhet me një fytyrë në një aparat fotografik CCTV në sekonda, qytetarët shqetësues mund të identifikohen lehtësisht.

Në Indi, nga ana tjetër, sasia e kamerave mund t’i atribuohet urbanizimit masiv, krimit në rritje dhe mungesës së burimeve urbane. Në përgjithësi, ekziston një klasë e mesme në rritje që dëshiron të mbrojë veten me përdorimin e kamerave CCTV.

Ndërsa mbyllim një miliard kamera vëzhgimi CCTV globalisht në fund të vitit 2021, padyshim që do të vazhdojmë të monitorohemi edhe në të ardhmen./SCANTV/

Digiqole ad

Të ngjashme