• 03/08/2021
Digiqole ad

FLET KËSHILLTARI I LARTË I TRUMPIT NË PRAG TË TAKIMIT KOSOVË-SERBI NË UASHINGTON

 FLET KËSHILLTARI I LARTË I TRUMPIT NË PRAG TË TAKIMIT KOSOVË-SERBI NË UASHINGTON

Një Këshilltar i Lartë i presidentit amerikan Donald Trump ka mbajtur telekonference me gazetarë, në prag të takimit Kosovë-Serbi në Shtëpinë e Bardhë që pritet të mbahet më 3 dhe 4 shtator.

Më poshtë e gjeni tekstin e plotë të telekonferencës:

Cili do të jetë roli i Presidentit?

A do të jetë ai pjesë e këtyre diskutimeve ose do të takohet me ndonjë nga njerëzit që marrin pjesë në samitin e 4 shtatorit?

Këshilltar i Lartë i Presidentit Trump: Së pari, ai ka qenë pjesë e këtyre diskutimeve. Unë kam qenë duke folur me të rregullisht për këtë çështje.

Shikoni, kushdo që ka shikuar këto lloj negociatash dhe pyetje drejt anëtarësimit në BE dhe çështjet që janë duke u zhvilluar, kushdo që është një vëzhgues i rastësishëm do ta kuptojë se ne jemi mbërthyer në diskutime politike dhe vazhdojmë të prekim çështje të njëjta pa pushim pa shumë përparim.

Ajo që Presidenti Trump donte të bënte ishte të shihte nëse përqendrimi në zhvillimin ekonomik dhe krijimin e vendeve të punës për të rinjtë mund të ndryshonte disi dinamikën e situatës. Dhe kështu për të fundit, e dini, më shumë se një vit, ne kemi qenë të përqendruar vetëm në normalizimin ekonomik, duke u përpjekur të gjejmë një mënyrë për t’i nxitur palët të lënë mënjanë çështjet politike në mënyrë që të krijojnë vrull rreth çështjeve ekonomike.

Ne kemi qenë shumë të suksesshëm deri më tani, edhe pse media nuk është përqendruar me të vërtetë në tre marrëveshjet historike që ne kemi bërë rreth normalizimit ekonomik, njëra prej të cilave është fluturimi i parë midis Prishtinës dhe Beogradit në 21 vjet. Ne kemi një marrëveshje për këtë. Nuk është implementuar. Fluturimi nuk është bërë. Ne nuk jemi ende atje për ta hapur atë për të udhëtuar dhe tregtuar. Por marrëveshja është.

Pra, e dini, ne kemi pasur një problem në një qeveri në tranzicion në Kosovë. Ne kishim një problem me COVID. Por ne jemi përqendruar vetëm në zbatimin e marrëveshjeve ajrore, hekurudhore dhe motorike për të cilat kemi rënë dakord tashmë. Këto marrëveshje me të vërtetë do të na lejojnë të ndërtojmë zhvillimin ekonomik.

Kështu, të enjten, kur kemi diskutimet tona, do të vazhdojmë më tej ato tre marrëveshje dhe pastaj do të shtojmë një grup të tërë çështjesh në diskutimet që do të krijonin tregti, që do të krijonin zhvillim ekonomik dhe vende pune.

E dini, kur u përfshiva për herë të parë, gjëja e parë që bëra kur shkova në Prishtinë dhe në Beograd: Unë zbrita nga aeroplani në të dy vendet dhe shkova drejt në komunitetin e biznesit. Nuk doja të shkoja drejt e në komunitetin politik sepse mendoj se ata kanë dështuar. Ata kryesisht kanë dështuar të na çojnë përpara.

Dhe ndërkohë, biznesi është vërtet i zhgënjyer. Ata kanë dashur të bëjnë përparim dhe dhomat e tregtisë në të dy palët kanë biseduar. Ata kanë qenë – e dini, ata nuk kanë shumë nga këto probleme politike në të cilat media vazhdon të përqendrohet. Komuniteti i biznesit ka qenë mjaft i irrituar për të biseduar mes tyre dhe për t’u përpjekur të gjejë rrugën përpara.

Kështu që dëgjova prej tyre menjëherë për të kuptuar se cilat janë gjërat që duhet të ndodhin. Kërkesa e tyre e parë ishte hekurudha dhe ajri, për të normalizuar tregtinë. Dhe kështu është ajo për të cilën kemi punuar gjatë vitit të kaluar. Dhe tani ajo që duam të bëjmë të enjten është me të vërtetë të marrim pjesë në këtë diskutim për të ecur përpara normalizimin ekonomik.

Sa i përket nëse Presidenti do të marrë pjesë apo jo në këto takime fizikisht të enjten ose të premten, unë mendoj se kjo ende nuk është përcaktuar. Ai tashmë ka marrë pjesë në aspektin e anës sonë dhe asaj që ne mund të shtyjmë përpara dhe se si ne i japim përparësi këtyre projekteve ekonomike.

Por në fund të ditës, mendoj se palët duhet të jenë në gjendje të bëjnë përparim në mënyrë që Shtetet e Bashkuara të vazhdojnë të përdorin këto mekanizma në një mënyrë kaq të fuqishme. Dua të them, fakti që ai më ka kërkuar ta bëj këtë nga jashtë është vërtet një dëshmi e faktit që ne besojmë se një përqendrim në anën e zhvillimit ekonomik do të prodhonte përparim, por ne ende kemi nevojë për të provuar atë teori.

Rusët ende po thirren në Rezolutën 1244 të vitit 1999, të Kombeve të Bashkuara. Dhe ministri i Jashtëm thotë që ne nuk e njohim Kosovën.

E dyta është: Në qershor, i Dërguari Special i Bashkimit Europian Miroslav Lajçak, kishte thënë se, “BE nuk mund të lihet mënjanë sepse po i ofron [Serbisë dhe Kosovës] një të ardhme evropiane, ndërsa doni ta lini anash të ardhmen evropiane’’.

Dhe pastaj është biseduar se si SHBA do të kujdesen për bashkëpunimin financiar, bashkëpunimin ekonomik dhe BE do të kujdeset për zgjidhjen politike. Por nëse ju kujtohet se në nëntor 2018, qeveria e Kosovës vendosi një tarifë të pjerrët mbi importet. Kështu që, disi, devijoi nga binarët dhe e pezulluan dialogun.

Atëherë, si do të shkoni përpara? Dhe e enjtja është akoma disa ditë larg, kështu që ku do të arrini?

Këshilltar i Lartë i Presidentit Trump: Po. Kam tri deklaratat tuaja: Unë do t’ju ktheja përgjigjen time të gjatë në pyetjen e parë. Gjithçka që sapo bëtë është shumë një pyetje e stilit politik-themelues. Dhe kjo është saktësisht, mendoj, problemi që kemi pasur në të kaluarën që, e dini, të mendoni për këtë në terma të një procesi linear dhe “Oh, rusët e thonë këtë” ose “Rezoluta e Këshillit të Sigurimit… ”. Asnjë nga ato nuk ka rëndësi për njerëzit që nuk kanë punë në rajon.

Dhe kështu mendoj se çfarë ju mungon në pyetjet tuaja – ekziston disi një supozim – se dështimi ynë gjatë dekadës së fundit për të bërë përparim pranohet nga të rinjtë që po lëvizin në Poloni dhe Hungari. Dhe thjesht do t’ju sfidoja të thoni: Pse nuk shkoni në Prishtinë ose nuk shkoni në Beograd dhe të dëgjoni njerëzit në rrugë që janë jashtëzakonisht të irrituar me procesin politik dhe politikanët që vazhdojnë të kërkojnë të njëjtën lloj rezolute të Kombeve të Bashkuara.

Shikoni, fakti i çështjes është që ne do të bëjmë përparim kur krijojmë vende pune dhe bëjmë zhvillim ekonomik. Ne mund ta provojmë mënyrën tuaj, e cila është – e dini, mënyra e politikanit për të luftuar përmes çështjeve politike së pari, dhe pastaj do të jemi në këtë pozitë që akoma të mos kemi punë për të rinjtë dhe pa shpresë.

Dhe kështu ne do të rrokullisim skenarin dhe do të përpiqemi t’u japim njerëzve fillimisht disa ngazëllime për rritjen e ekonomisë dhe t’i lëmë disa prej këtyre çështjeve politike të vijnë në plan të dytë.

A do të jetë njohja e ndërsjellë një nga temat e takimit të së premtes?

Dhe atëherë, cila do të jetë natyra e këtyre takimeve për normalizimin ekonomik?

Pra, a do të ketë – a është ky një takim i vetëm, apo këto takime do të vazhdojnë me takime të tjera të tilla në Shtëpinë e Bardhë apo diku tjetër?

Dhe e fundit: Po në lidhje me deklaratat e Presidentit serb Aleksandar Vuçiq, i cili po thotë se takimi i 4 shtatorit do të varet nga ajo që do të ndodhë në të vërtetë në takimin e 3 shtatorit?

A ka mundësi që serbi të mos marrë pjesë në takimin e së premtes?

Këshilltar i Lartë i Presidentit Trump: Unë ndonjëherë i bëj këto intervista dhe jam i habitur që njerëzit nuk i dëgjojnë përgjigjet e mia. Mendoj se iu përgjigja plotësisht në pyetjen e parë.

Çështja është, a po i zhvillojmë këto diskutime të enjten. Ne do të shohim se çfarë do të ndodhë. Nuk është një i vetëm dhe nuk është absolute të bësh takimin e radhës. Ne jemi të hapur – nëse palët janë të gatshme të bien dakord për zhvillimin ekonomik, Shtetet e Bashkuara e dinë se si ta bëjnë këtë dhe ne jemi të gatshëm të ndihmojmë. Pra, ne duhet të bëjmë përparim në zhvillimin ekonomik në mënyrë që Shtetet e Bashkuara të qëndrojnë të përqendruara në këtë.

Mendoj, e dini, ajo që tha Presidenti Vuçiq është saktësisht ajo që thashë në përgjigjen time të parë, e cila është: Kush e di se çfarë do të ndodhë të premten?

Ky është një nga problemet që unë mendoj se kemi në këtë sistem, është se reporterët dhe politikanët po mendojnë linearisht për këtë proces, të “Epo, e Premte, çfarë do të ndodhë? Dhe të hënën, çfarë do të ndodhë? ”

Ky është një art, jo një shkencë. Dhe kështu duhet të shohim nëse palët – dhe cili është pozicioni ynë, a po i testojmë ato. A duan këto parti ta rrokullisin skenarin dhe të shkojnë drejt zhvillimit ekonomik, duke sjellë biznese amerikane, industri amerikane, biznese evropiane, industri evropiane?

Ekziston një bandë e tërë udhëheqësish biznesi të cilët janë ulur në mënjanë sepse e perceptuan konfliktin. Pra, pavarësisht nëse ka apo jo një konflikt, ekziston një perceptim që palët nuk mund të merren vesh. Dhe, prandaj, kompanitë e makinave me qira janë të irrituara që nëse merrni me qira një makinë në Kosovë, nuk mund ta drejtoni atë përtej kufirit me Serbinë.

Ky është një problem, i dini, i përmasave historike, në atë që kompanitë janë të irrituara. Dhe kështu ose mund të ulemi dhe të vazhdojmë të flasim për çështje politike që nuk na çojnë askund, ose mund të bëjmë diçka që Presidenti Trump mendon se mund të funksionojë, dhe ne do ta provojmë atë për të parë nëse funksionon – është të krijojmë zhvillim ekonomik kjo do të ndryshojë disi dinamikën midis klasës politike sepse njerëzit e rregullt janë të ngazëllyer për rritjen e vendeve të punës.

Aktualisht, Kosova ka një borxh të madh tregtar me Serbinë, me Kosovën që aktualisht importon mallra me vlerë 440 milionë euro nga Serbia.

Si do të ndihmojnë diskutimet e kësaj jave që kjo marrëdhënie të bëhet më e barabartë?

Këshilltari i Lartë i Presidentit Donald Trump: Epo, nuk mendoj se është puna jonë që ta bëjmë marrëdhënien më të barabartë. Unë mendoj se është një çështje bilaterale për të dy. Ajo që ne do të përpiqemi të bëjmë është të krijojmë industri dhe nxitje në ekonomi në mënyrë që të dy palët të jenë në gjendje të kenë më shumë të ardhura në qeverinë e tyre sepse më shumë nga qytetarët e tyre kanë punë.

A mund t’i propozoni Serbisë dhe Prishtinës në Washington një marrëveshje të ngjashme siç ishte kohët e fundit midis Emirateve të Bashkuara Arabe dhe Izraelit?

Këshilltari i Lartë i Presidentit Donald Trump: Shikoni, nuk e di nëse mund t’i përgjigjem kësaj sepse mendoj se e gjitha kjo do të jetë pjesë e diskutimeve të enjten. E dini, ne do të kemi një diskutim që do prek, çdo çështje. Ne do të analizojmë nëse ato janë – apo jo – ekziston dëshira nga palët për të folur për këto çështje. Mendoj se do të paraqesim pothuajse çdo çështje. Por do të varet nga palët nëse ata duan apo jo të ecin përpara.

E dini, përkundër asaj që media ka thënë për më shumë se një vit, Shtetet e Bashkuara nuk kanë një plan sekret. Ne nuk kemi diçka që do të kërkojmë. E vetmja gjë që ne do të kërkojmë është: Nëse doni ndihmën e Shteteve të Bashkuara, nëse doni dollarë zhvillimi nga Shtetet e Bashkuara, atëherë duhet të ketë përparim në frontin ekonomik. Ne nuk duam të harxhojmë paratë tona dhe kështu nuk duam të vazhdojmë të bëjmë të njëjtën gjë nëse nuk po funksionon. Nuk mendoj se është e drejtë për taksapaguesit amerikanë.

Kështu që ne do të analizojmë nëse palët janë të interesuara apo jo. Dhe mendoj se kjo është një çështje që sigurisht do të hidhet në tryezë – domethënë, për diskutim.

Ju po thoni se do të përqendroheni në çështjet ekonomike.

Dhe unë doja të shihja, në një moment të caktuar, kur e kuptoni që kjo do të kryqëzohet me progresin politik që, siç thatë, është e nevojshme që vendet të mund të zhvillohen, dhe nëse do të paraqisni ndonjë kusht për udhëheqësit politikë për të bërë këtë lloj progresi?

A do të koordinoni me Bashkimin Europian pasi ata gjithashtu kanë një plan që përqendrohet në zhvillimin ekonomik për përmirësimin e të dyjave, të jetës së popullit në të dy vendet? Faleminderit.

Këshilltari i veçantë i Presidentit: Po, dy pika. Një, për pyetjen tuaj të parë, nëse mund të parashikoja të ardhmen, unë do të shkoja të parashikoja numrat e lotarisë dhe të fitoja miliona dhe pastaj të isha krejtësisht jashtë politikës dhe të jetoja në plazh. Kështu që nuk kam ide se si të parashikoj të ardhmen nëse kjo do të kryqëzohet politikisht ose kur.

Në pyetjen tuaj të dytë, ne kemi qenë duke koordinuar me BE-në. Ne do të vazhdojmë të koordinojmë me BE-në. Si unë e njoh z. Hecker mjaft mirë dhe koordinoj shumë ngushtë me gjermanët. Unë gjithashtu kam koordinuar shumë ngushtë me francezët në mënyrë të vazhdueshme, dhe me evropianët e tjerë. Pra, përkundër asaj që thotë media, ne kemi qenë duke koordinuar ngushtë me europianët, dhe ata e dinë planin tonë dhe janë mbështetës të planit tonë.

Përsëri, ne nuk jemi anëtar i Bashkimit Europian dhe nuk jemi të përfshirë në procesin shumë të rëndësishëm që BE ka me secilën nga palët. Ata kanë procesin e tyre. Ne jemi mbështetës të miqve tanë në Europë. Ne bëjmë gjithçka që mund të bëjmë, por ata janë në krye, ata përcaktojnë ritmin, ata përcaktojnë diskutimin.

Dhe kështu, e dini, unë thjesht do të thoja që të gjitha çështjet politike të anëtarësimit në BE janë, e dini, plotësisht përgjegjësia e europianëve dhe ne bëjmë atë që mundemi, kur na kërkohet, të jemi mbështetës.

Por meqenëse nuk jemi anëtar, me të vërtetë nuk jemi të konfidencial në ato diskutime.

Kur bëhet fjalë për zhvillimin ekonomik, sigurisht që evropianët kanë një zhvillim shumë të shëndetshëm ekonomik dhe politika të forta që ata mund të zbatojnë. Dhe kjo do t’i ndihmojë ata në çështjet e tyre politike.

Por për amerikanët, programet tona shumë të gjalla të zhvillimit ekonomik duhet të përdoren kur ato janë të dobishme. Nën administratën Trump, ne me të vërtetë kemi reformuar procesin tonë sesi japim para dhe kur japim para. Nuk është vetëm një kontroll i bardhë. Dhe sigurisht që nuk duam ta bëjmë nëse nuk po funksionon. Dhe kështu kjo është një nga ato situatat ku ne po testojmë nëse do të funksionojë apo jo dhe nëse mund të marrim pjesë ose jo.

Përveç bisedimeve mbi ekonominë, a jeni ju dhe Presidenti Trump i hapur për çdo diskutim për ndërsjellë…?

Dhe pastaj: Cili thoni se do të ishte skenari për të cilin po shkoni, apo që do të vazhdonit të krijonit sukses?

Çfarë është ndryshe dhe çfarë mund të bësh më mirë se çdo administratë tjetër e mëparshme amerikane nuk ishte në gjendje të bënte në thelb për të zgjidhur këtë problem historik?

Këshilltari i Lartë i Presidentit Donald Trump: Epo, përsëri, unë do të them në pyetjen tuaj të tretë, unë do të rilexoj me përgjigjen e parë, e cila është zhvillimi ekonomik dhe shfletimi i skenarit. Kështu që unë i jam përgjigjur kësaj.

Në pyetjen tuaj të parë, unë do të supozoj se ju po heshtni duke u informuar rreth një lloj pyetjeje për shkëmbimin e tokës. Ne – Unë kurrë nuk kam qenë privat në atë bisedë. Kjo nuk është diçka që unë diskutoj në distancë. Nuk do ta diskutoja. Nuk është pjesë e diskutimeve tona të zhvillimit ekonomik.

Ne, Shtetet e Bashkuara, ua lëmë palëve të gjitha këto lloje diskutimesh. Dhe përsëri, nuk e di se sa i qartë duhet të jem, por unë kurrë nuk kam qenë rreth atyre diskutimeve në asnjë nga bisedat e mia.

Kanë qenë vetëm ekonomike, dhe kjo është ajo që po përqendrohemi, është normalizimi ekonomik.

Për fat të keq, nuk munda të dëgjoja të gjithë përgjigjen tuaj për shkak të operatorit që po na ndërpriste.

Presidenti Trump, në një letër drejtuar Presidentit të Kosovës Hashim Thaçi, tha se SHBA “është e gatshme të ndihmojë [në] përpjekjet për të arritur një marrëveshje që ekuilibron interesat e Kosovës dhe Serbisë”.

 A mund të na tregoni më shumë rreth këtyre “ekuilibrave”? Si – çfarë kuptoni nga ekuilibrat midis dy vendeve? A i shihni dy vende që bëjnë një kompromis – një lloj kompromisi për të arritur ndonjë marrëveshje?

Këshilltari i Lartë i Presidentit Donald Trump: Pra, para së gjithash, unë do të thoja që ne jemi të bllokuar në këtë proces me klasën politike dhe klasën raportuese të fjalëve që analizojnë më shumë dhe duke krijuar të gjitha llojet e thashethemeve dhe diskutimeve rreth një fjale.

Kur përdorim fjalën “ekuilibër”, është thjesht një fjalë që thotë se ndoshta duhet të ekuilibrojmë diskutimin midis Serbisë dhe Kosovës. Nuk ka asnjë kuptim sekret për fjalën “ekuilibër”.

Thjesht do të thotë “ekuilibër”. Do të thotë “e drejtë”.

Dhe kështu nuk kemi ndonjë plan sekret. Nuk ka asnjë diskutim të madh, të madh që do të jetë rreth fjalës “ekuilibër”. Fjalë për fjalë do të jetë nëse palët bien dakord ose jo.

Unë do të thoja që përgjigja e pyetjes varet nga palët.

Palët do të nënshkruanin diçka që ata mendojnë se është e drejtë dhe mbase unë do të përdorja fjalën “e ekuilibruar”. Pra, nëse palët besojnë se është e ekuilibruar, nëse palët besojnë se po marrin diçka dhe se po marrin më shumë se ato që po heqin dorë dhe ata mendojnë se është një marrëveshje e mirë, atëherë ata do të nënshkruanin.

Ne nuk kemi një marrëveshje të fshehtë. Ne nuk kemi ndonjë kërkesë. Fjalë për fjalë varet nga nga pala pjesëmarrëse.

Ajo që roli ynë do të jetë është shtytja e të dy palëve së bashku për të thënë: ”Shikoni, kjo është e rëndësishme. Le të flasim për zhvillimin ekonomik. Le të flasim për vendet e punës për të rinjtë. Kjo do të ndryshojë dinamikën”.

Nëse do të kishit një grumbull të tërë të rinjsh që papritmas po punonin për një industri të re, dhe ajo industri erdhi në Kosovë dhe erdhi në Serbi dhe krijoi të gjitha llojet e vendeve të punës për shkak të aftësisë së politikanëve për të njohur normalizimin ekonomik si të rëndësishëm gjë, unë mendoj se ajo dhuratë për të rinjtë dhe familjet e tyre, dhe ideja që njerëzit do të qëndrojnë në rajon dhe të ndërtojnë një jetë – Unë mendoj se kjo vlen diçka, dhe kjo do të ndihet në tokë.

Dhe kështu unë do t’u lutesha me të vërtetë mediave dhe reporterëve që kanë mbuluar çështjen e Ballkanit për 20 vjet që me të vërtetë të lënë mënjanë mendimin normal linear për atë që po ndodh dhe të kujtoj se Administrata e Trump është e ndryshme. Ne i bëjmë gjërat në një mënyrë tjetër dhe jemi përqendruar në përpjekjen për të gjetur rezultate.

Ekonomia e Trump që u ndërtua para COVID ishte historike. Ishte e pabesueshme dhe emocionuese, dhe pashë një mori të kompanive private nga Evropa duke u përplasur për të shkuar në Shtetet e Bashkuara, për të qenë pjesë e saj.

Tani duam të ndihmojmë në krijimin e entuziazmit në rajon. Ne mendojmë se këto programe të zhvillimit ekonomik do të zgjidhin probleme politike. Nuk ka asnjë plan sekret që kemi. Ne duam të ndihmojmë në krijimin e vendeve të punës dhe ndërtimin e një rajoni ekonomik që bazohet në lirinë dhe demokracinë dhe të drejtat e njeriut, dhe të na çojë përpara disa prej këtyre çështjeve shumë të komplikuara politike për të cilat kemi folur për dekada.

Ju jeni duke folur tani si Këshilltar Special i Presidentit për Serbinë dhe Kosovën. Në dritën e anëtarësimit tuaj në fushatën Trump kohët e fundit, po merrni akoma një pagë qeveritare?

Dhe gjithashtu, në pretendimin tuaj të fundit se Presidenti magjepsi Kancelaren Merkel, ajo duket se qesh me këtë sugjerim. Pra, a i qëndroni kësaj? Dhe a mund të shtjelloni se çfarë keni dashur të thoni?

Këshilltari i Lartë i Presidentit Donald Trump: Po, së pari, më lejoni të them vetëm që keni krijuar lajme të rreme atje sepse nuk është e vërtetë – unë nuk jam në fushatën Trump. Unë nuk u bashkova me fushatën Trump. Nuk jam duke u paguar asnjë qindarkë për të gjithë punën time mbi Kosovën dhe Serbinë, kështu që unë shpresoj që ju ta arrini atë atje. Unë u bashkova me RNC si këshilltar i veçantë, por kjo nuk është në fushatën Trump, kështu që keni gabuar në atë front.

Dhe pastaj, së fundmi, thjesht do të thoja, ju e dini, unë jam i lumtur t’ju tregoj të gjitha fotografitë e Kancelares Merkel dhe Presidentit Trump duke qeshur së bashku dhe duke u magjepsur. Ajo që tha Kancelarja Merkel, kur u pyet në lidhje me të, ishte se ajo nuk do të përgjigjej. Tani, ne kishim një mori avokatësh brenda mediave që menjëherë thanë se disi kjo po qeshte, dhe ajo tha “jo”. Kjo nuk është ajo që ka ndodhur fare. Unë do t’ju sfidoja plotësisht dhe do t’ju kërkoja që të kërkoni të gjitha fotot.

Dhe së fundmi, thjesht do të thoja që ju nuk ishit në dhomë kur isha kur pashë faktin se stili i diplomacisë së Presidentit Trump është absolutisht simpatik me udhëheqësit botërorë.

Tani, unë e di që reporterët qeshin me këtë dhe ata mendojnë se nuk ka asnjë mënyrë sepse ata e shohin njoftimin për shtyp ose komentet më vonë. Por kur jeni në dhomë dhe shihni se çfarë bën ky President, ai absolutisht dëgjon. Kam dëgjuar udhëheqës vazhdimisht të thonë: “E dini çfarë? Unë mund të negocioj me Presidentin sepse ai dëgjon dhe ai negocion. ” Ai nuk hyn t’i thotë dikujt saktësisht se çfarë të bëjë.

Sigurisht, ai do të shtyjë politikën e SHBA, ashtu si kur jemi në dhomë; gjermanët do të shtyjnë politikën gjermane. Dhe kemi një diskutim. Por diskutimi është, 95 për qind e kohës, tepër i qetë dhe simpatik. Unë nuk kthehem prapa aspak nga ajo fjalë.

Insajderi

Të ngjashme