Hera e parë në 7 vjet që barazohet me Euron: Pse frangu zviceran tani është kaq i fortë?

Ishte hera e parë në shtatë vjet që frangu zviceran dhe euro kishin arritur barazinë.

Kur tregtimi u hap të hënën në mëngjes, frangu ra lehtë kundrejt euros dhe aktualisht po tregtohet me 1,0012 franga zvicerane.

Hapsirë Reklamuese

Trazirat ndërkombëtare – dhe në veçanti pushtimi i Ukrainës nga Rusia – është arsyeja kryesore për ndryshimin, me investitorët që vlerësojnë gjithnjë e më shumë sigurinë që ofron Zvicra.

Gazeta Neue Zürcher Zeitung e Zvicrës shkruan se kombi alpin shihet se ka “besueshmëri të madhe” jashtë vendit, ndërsa borxhi i ulët kombëtar dhe suficiti i llogarisë korente janë gjithashtu faktorë kontribues në fuqinë e frangut, përcjell albinfo.ch.

Rënia e vlerës së euros është një tjetër faktor kryesor, me monedhën evropiane që ra me katër për qind që kur Rusia pushtoi Ukrainën.

Në këtë kohë, franga zvicerane është rritur me 0.9 për qind, përcjell tutje albinfo.ch.

A është kjo një shkak për shqetësim?

Një monedhë vendase më e fortë mund të çojë në rritjen e fuqisë blerëse, mund të ketë pasoja problematike, për shembull në lidhje me eksportet.

Ekspertët nuk janë të shqetësuar megjithatë, duke thënë se trendi është më pak tregues i reagimeve zvicerane ndaj krizës në Ukrainë, por më shumë i lidhur me një rënie të vlerës së euros.

“Rritja është mjaft e heshtur, duke treguar se SNB nuk ka ndërhyrë shumë gjatë ditëve të fundit,” tha Maxime Botteron, dhe ekonomist në Credit Suisse, për Swiss Info.

“Kjo ka të bëjë shumë me faktin se mbiçmimi i frangut është kundrejt euros dhe jo valutave të tjera.”

Rënia e vlerës së euros është të paktën pjesërisht për shkak të ekspozimit të madh të BE-së ndaj ekonomisë ruse.

Ekonomistët parashikojnë se Banka Kombëtare e Zvicrës nuk ka gjasa të ndërmarrë hapa të rëndësishëm ose të vendosë ndryshime të dukshme, për shembull një rritje të normave të interesit, ndërsa pozicioni i frangut ndaj monedhave të tjera vazhdon të mbetet i qëndrueshëm